PiCUS TOMOGRAF SONIC

PiCUS Tomograf Sonic – INDISPENSABIL IN ANALIZA COPACILOR

 

Tomograful sonic PiCUS este utilizat pentru evaluarea riscului de prabusire al copacului, inspectand grosimea peretilor reziduali in interior. Totodata detecteaza cavitati interioare cat si degradarea non-invaziva din tulpina. De cele mai multe ori, tomogramele sonice incep a fi inregistrate la baza tulpinii cat mai aproape de sol. Tomogramele rezultate in urma inspectiei ofera informatii vitale despre riscul de prabusire al copacului in caz de conditii meteo nefavorabile.

Cum functioneaza?

Tomograful PiCUS masoara viteza de propagare a undelor sonice prin lemn pentru a detecta neinvaziv cavitatile si nivelul de descompunere din copaci. Viteza de propagare depinde de modulul de elasticitate si de densitatea lemnului insusi. Majoritatea bolilor la nivelul interior al tulpinii cauzeaza crapaturi, cavitati sau putregai fapt ce reduce elasticitatea si densitatea lemnului. Diagrama alaturata exprima principiul de functionare in care undele sonice nu pot traversa direct prin lemn (linia punctata rosie) daca pe directia de propagare exista o cavitate intre emitator si receptor.

Undele acustice sunt create cu un mic ciocan, senzorii sonici (receptori) inregistrand aceste semnale. Mici cuie sunt folosite pentru a fixa senzorii in lemn. Numarul si modul de pozitionare a punctelor de testare sunt esentiale pentru acuratetea scanarii. Utilizand informatii despre timpul de propagare a undei acustice de la emitator la receptor cat si date geometrice, software-ul calculeaza tomograma ce afiseaza asa numita tomografie a tulpinii. Viteza sunetului prin lemn se coreleaza cu calitatea lemnului, lucru ce confera o masura de siguranta si control cand vorbim de posibilitatea de rupere a trunchiului copacului. Tomografia sonica PiCUS prezinta in final grosimea reziduala a peretelui trunchiului.

Specificatii tehnice:

Tomograful Sonic PiCUS 3 poate fi echipat cu 6 sau 12 senzori. Senzorii sunt fixati pe un cablu ce ajuta la fixare in jurul tulpinii. Echipamentul este livrat intr-o servieta rezistenta la soc impreuna cu toate accesorille necesare tomografiei sonice: cuie, ciocan, etichete numerice etc. In kitul de masurare poate fi inclus si PiCUS CALIPER (optional).

Diametrul trunchiului: approx 30/40 cm pana la > 500 cm
Numar de puncte de masurare (MP): 9 pana la 100
Numar de senzori: 6 sau 12
Precizia de sincronizare a vitezei acustice: 1 µsec