PiCUS TreeTronic

PiCUS TreeTronic

Tomograful electric PiCUS – TreeTronic este utilizat impreuna cu tomograful Sonic PiCUS pentru o evaluare completa a copacului, obtinand informatii detaliate despre tipul si stadiul defectelor din interior. Tomogramele TreeTronic arata in special etapele timpurii de descompunere ce apar in interiorul tulpinii. Aplicarea combinata a tomografului PiCUS SONIC si TREETRONIC reprezinta cea mai avansata tehnologie imagistica pentru inspectia copacilor.

Cum functioneaza?

PiCUS TreeTronic masoara rezistenta electrica a lemnului. Rezistenta electrica a lemnului este puternic influentata de continutul de umiditate, putregaiul cat si cele mai multe ciuperci cresc in locuri cu continut mare de umiditate prin urmare scazand rezistenta electrica. Compozitia chimica a lemnului cat si structura celulara afecteaza rezistenta electrica a lemnului. In timpul scanarii tomograful TreeTronic aplica pas cu pas tensiuni electrice de pana la 100V catre toate punctele de masurare ce sunt amplasate in jurul circumferintei nivelului de masurare. Aceste tensiuni electrice creeaza un camp electric in interiorul trunchiului copacului.

Practic, TreeTronic masoara modul in care lemnul neomogen denatureaza acest camp electric. Dupa efectuarea tuturor masuratorilor, un software dedicat calculeaza rezistenta electrica aparenta a lemnului. Rezultatul este reprezentat de o harta de culori ce contine toate zonele din interiorul acelei sectiune ale trunchiului in care exista probleme (Tomograma de rezistenta electrica – ERT). ERT este utilizata in majoritatea cazurilor impreuna cu tomografia sonica (SoT) si permite operatorului sa analizeze mai precis tipul de defect si marimea peretilor reziduali din arborii cu defecte. Tomogramele TreeTronic evidentieaza etapele timpurii de descompunere ce apar in interiorul tulpinii. Spre deosebire de SoT, precizia scanarilor TreeTronic este mai putin influentata de fisurile din trunchiurile copacilor.

Specificatii tehnice:

PiCUS TreeTronic este echipat cu 24 de sonde de masurare. Numarul minim de sonde de utilizat este 10. Cu cat sunt utilizate mai multe sonde, rezultatele tomografie sunt mai precise. Echipamentul este livrat intr-o servieta rezistenta la soc impreuna cu toate accesorille necesare tomografiei ERT: cuie, ciocan, etichete numerice etc. In kitul de masurare poate fi inclus si PiCUS CALIPER (optional).

Diametrul trunchiului: approx 3 cm pana la > 250 cm                                                        
Numar de puncte de masurare (MP): 8 pana la 24