Volume Graphics

Volume Graphics dezvolta software pentru analiza si vizualizarea datelor obtinute prin scanarea pe computer tomograf. In 2016 peste 70% din companiile ce fac parte din industria auto si electronica au utilizat solutii Volume Graphics pentru controlul calitatii, metrologie, analiza defectelor sau pentru dezvoltarea produselor.  Volume Graphics le permite companiilor sa realizeze produse mai bune. De ce? Deoarece software-ul VG ii ajuta pe clientii nostri sa afle cat mai multe detalii despre produsele lor intr-un mod nedistructiv. Scanarea pe CT sta la baza, scanarile dezvaluind fiecare aspect de la interior. Volume Graphics detine in gama de produse urmatoarele soft-uri:

  • VGSTUDIO MAX: software pentru analiza si vizualizarea scanarilor rezultate pe tomograful industrial
  • VGSTUDIO: solutia simpla pentru vizualizarea scanarilor rezultate pe CT
  • VGinLINE: software dedicat pentru inspectia CT automatizata prin robot industrial
  • VGMETROLOGY: solutie metrologica universala dedicata controlului dimensional
  • myVGL: software gratuit pentru vizualizarea datelor

CUM SI IN CE APLICATII PUTEM UTILIZA VOLUME GRAPHICS ?

Exemplele de mai jos scot in evidenta utilitatea acestui instrument de control cu o mare aplicabilitate in industrii ca: automotive, aerospace, oil & gas, life science, consumer products, 

MASOARA MAI RAPID CU VGSTUDIO MAX

Cu VGSTUDIO MAX puteti efectua masuratori 2D si 3D direct pe volumul scanat. Tot ce aveti nevoie este modulul de masurare a coordonatelor. Posibilitatile de masurare depasesc cu mult rezultatele obtinute prin utilizarea metodelor conventionale. Hirchmann Automotive a redus costurile cu aproximativ 50% dupa introducerea tomografiei computerizate ca instrument de masurare. Furnizorul austriac de componente auto a utilizat anterior metode optice si tactile de inspectie pentru a masura piesele sale. Metodele conventionale au aratat doar un procent mic din caracteristicile piesei iar pe de alta parte tomografia computerizata a permis analiza tuturor aspectelor componentei fara a o distruge dar si cu costuri mai mici.

Utilizand un tomograf industrial impreuna cu VGSTUDIO MAX, Hirschmann Automotive a redus semnificativ timpul necesar pentru o procedura initiala de testare a pieselor. Utilizand procedurile conventionale, prin palpare si optic inspectia dura 450 de ore. In schimb dupa implementarea CT si VGSTUDIO MAX acelasi proces dureaza doar 100 de ore.

TIMPUL DE INSPECTIE A SCAZUT CU 84% FOLOSIND SCANAREA PE UN TOMOGRAF INDUSTRIAL

Cu VGSTUDIO MAX puteti efectua masuratori 2D si 3D direct pe volumul scanat. Tot ce aveti nevoie este modulul de masurare a coordonatelor. Posibilitatile de masurare depasesc cu mult rezultatele obtinute prin utilizarea metodelor conventionale.

Furnizorul de componente auto Delphi a trecut de la verificarea pieselor din plastic prin sectionare si distrugerea piesei la analiza prin tomograf industrial. Acest lucru a dus la reducerea timpului de acceptanta finala a unei piese de la 75 de ore la 12 ore. Fiecare conector are cateva sute de caracteristici individuale care trebuiesc inspectate. Utilizand diferite sabloane si macro-uri prin intermediul VGSTUDIO MAX timpul de inspectie scade semnificativ.

MOTOR VOLKSWAGEN V6 INTACT IMPARTIT IN MAI MULT DE 150 DE COMPONENTE

Software-ul Volume Graphics faciliteaza crearea de animatii 3D uimitoare pentru prezentarea convingatoare a rezultatelor. Uneltele de segmentare puternice și usor de utilizat oferite de VGSTUDIO MAX va ajuta sa dezasamblati un set de date în diferite componente, materiale etc. va permite sa taiati obiectul vizualizat pentru o privire în interior. Si toate fara sa dauneze obiectului.

Motorul Volkswagen de 3.6 litri V6 prezentat in exemplul respectiv a fost montat si scanat iar apoi  datele de proiectie au fost reconstruite utilizând modulul de reconstructie VGSTUDIO MAX CT. Setul de date a fost impartit în mai mult de 150 de componente pe baza valorilor lor de gri. Apoi, a fost creat un videoclip utilizand setul de date rezultat.

VERIFICAREA SIMPLA SI PRECISA A UNUI PISTON DE MOTOR

Prin modulul de analiza a grosimii peretelui puteti determina grosimile peretilor diferitelor obiecte indiferent de material. Software-ul  localizeaza in mod automat zonele cu o grosime insuficienta sau o grosime excesiva a peretelui pe care o compara cu un model CAD. In acest exemplu, un client a masurat grosimea peretelui unui piston de motor. Vizualizarea arata grosimea peretelui colorat printr-o harta de culori ce evidentieaza deviatiile. De asemenea software-ul genereaza un raport care contine date statistice precum si imagini 2D si 3D ale zonelor critice.

COMPARA CU USURINTA COMPONENTELE CU MODELUL DE REFERINTA

Modulul pentru comparare Nominal/Actual face posibila compararea directa si evaluarea statistica a doua seturi de date. Puteti utiliza modelul CAD sau o alta componenta scanata pentru comparatie. Abaterile sunt apoi colorate direct pe suprafata componentei scanate. Totodata poate fi generat un raport care contine date statistice precum si imagini 2D si 3D ale zonelor de interes. In acest exemplu a fost comparata o piesa turnata din aluminiu cu modelul CAD. Dupa scanare, modulul de comparare Nominal/Actual a fost utilizat pentru a suprapune piesa scanata cu modelul CAD. Ulterior comparatia a generat o harta de culori ce evidentieaza supradimensionarea si subdimensionarea pe intreaga suprafata. Utilizand aceasta metoda devinde evident care sunt zonele ce se incadreaza in specificatii si care nu.

Totodata in videoclip se prezinta si analiza de porozitati si modulul de masurare a coordonatelor.

VIZUALIZARI IMPRESIONANTE ALE COMPONENTELOR UNUI ROBOT INDUSTRIAL

Cu ajutorul instrumentelor de segmentare din VGSTUDIO MAX putei dezasambla nedistructiv un volum scanat in parti individuale. In acest exemplu un robot industrial de la KUKA a fost scanat, segmentat si colorat cat mai realist.

UTILIZATI DATE CAD PENTRU A IDENTIFICA CU USURINTA COMPONENTELE UNEI CHEI AUTO

Utilizati instrumentele de segmentare in VGSTUDIO MAX pentru a separa un set de date in parti individuale. Acest lucru functioneaza cu precizie si usurinta pe obiecte multi-material atunci cand utilizati un model CAD ca pe un cotur de pornire. Acest exemplu evidentieaza scanarea pe tomograf industrial a unei chei auto. Deoarece in acest caz segmentarea este mai dificila deoarece componentele din plastic au aceeasi valoare de gri, s-a utilizat modelul CAD pentru a determina suprfata anumitor componente.

IDENTIFICA PROBLEMELE APARUTE IN URMA TURNARII INAINTE DE PRELUCRARE PE CNC

Cu modulul de analiza a porozitatilor/incluziunilor puteti identifica defecte in piesele turnate fara a fi nevoie sa sectionati piesa si sa o inspectati pe un microscop optic. Identificati pozitionarea si volumul porilor, lucru important in testele de leackeage sau inainte de prelucrare piesei pe CNC. Analiza componentelor turnate utilizand un tomograf industrial este o metoda utilizata la nivel larg in industria automotive.

EXAMINEAZA CU USURINTA INFASURARILE UNEI BOBINE

Modulul de analiza a materialelor compozite din fibre va permite sa procesati seturi de date cu volum mare de fibre. In acest exemplu modulul de analiza pentru materiale compozite a fost utilizat pentru a examina o bobina a unui motor de avion tip Lycoming IO-540-E1B5. Infasurarile bobinei au fost colorate in functie de directia lor, ceea ce a facut posibil a fi observata tehnologia de bobinare utilizata.

ANALIZA GROSIMII PERETILOR UNUI CILINDRU DE MOTOR PENTRU AVION

Prin modulul de analiza a grosimii peretilor puteti determina cu exactitate grosimea peretilor unor obiecte din diferite materiale. Va ajuta sa localizati automat zonele cu o grosime insuficienta sau excesiva a peretelui. Aceasta analiza este evidentiata printr-o harta de culori ce ajuta la identificarea rapida a zonelor neconforme.

In acest exemplu modulul de analiza a grosimii peretelui a fost utilizat pentru a examina grosimea peretelui unui cilindru pentru motorul de aeronava tip Lycoming IO-540-E1B5.

CUM SA MASORI NEDISTRUCTIV COMPONENTE INACCESIBILE

Cu VGSTUDIO MAX puteti efectua masuratori 2D si 3D utilizand scanari CT. Tot ce aveti nevoie este modulul de masurare a coordonatelor. Posibilitatile depasesc cu mult ceea ce se poate realiza atunci cand se utilizeaza metode conventionale de inspectie.

In acest exemplu VGSTUDIO MAX a fost utilizat pentru controlul dimensional 2D si 3D a unor componente de motor de avion ce nu sunt accesibile pentru controlul clasic pe un CMM sau alta metoda de control dimensional.

VERIFICA NEDISTRUCTIV PESTE 300 DE CARACTERISTICI ALE UNUI STILOU INJECTOR DE INSULINA

Cu VGSTUDIO MAX pot fi masurate 2D si 3D chiar si suprafetele interioare ale unui obiect complex. Software-ul vine in ajutor cu o gama completa de functii de masurare, inclusiv dimensionare geometrica si verificarea tolerantelor conform standardului DIN EN ISO 1101. Posibilitatile depasesc cu mult ceea ce se poate realiza utilizand metode conventionale de control dimensional, caz in care nu este posibil controlul dimensional la interior fara a distruge stiloul.

In acest exemplu VGSTUDIO MAX a fost utilizat pentru a inspecta un stilou de insulina. Functionalitatea si calitatea piesei a fost testata inainte de a valida produsul pentru productia de serie. Tolerantele tipice au fost de ± 50 μm. Au fost verificate peste 300 de elemente atat la exterior cat si la interiorul stiloului.

FILETUL UNUI CAPAC DE STICLA

Scanarea capacului este o  aplicatie extrem de intalnita printr-e producatorii de recipiente din plastic. Inchiderea corecta a capacului este un punct critic in validarea produsului. Utilizand VGSTUDIO MAX poate fi vizualizata cu precizie zona de contact dintre flacon si capac, identificand eventuale probleme de etansare eliminand o eventuala neetanseitate a recipientului.

VERIFICA CU USURINTA PCB-UL DINTR-O COMPONENTA ELECTRONICA

Utilizand tehnologia CT impreuna cu VGSTUDIO MAX inspectia PCB-urilor este mai simpla ca oricand. Nivelul de detalii atins in urma scanarii ajuta in inspectia precisa a circuitelor electrice.

VERIFICA CU RAPIDITATE INTEGRITATEA TUTUROR CIRCUITELOR

Functia de vizualizare nonplanara din VGSTUDIO MAX va permite sa urmariti un anumit “traseu” chiar daca acesta nu este in acelasi plan de vizualizare. In exemplul de mai jos, un telefon clasic evidentiaza aceasta functie, planul de vizualizare urmand un anumit “traseu”. Acel plan urmeaza circuitele din telefonul mobil.